Witam
Nasza Pani Profesor na lekcji podpowiadała nam jakie są 4 sposoby ustalenia wzoru prostej w układzie współrzednych. Niestety zazyłem zanotować 3
prostopadlosc
nachylenie
rownoleglosc
to samo sie tyczy ustalenia wspolrzednych punkty (tyle ze sa 2 sposoby)
- z przeciecia sie dwoch prostych
druiego nie zdazylem zanotowac
sposoby ustalenia rownania prostej i wspolrzednych punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 2 razy
sposoby ustalenia rownania prostej i wspolrzednych punktu
Ustalenie współrzędnych punktu:
I sposób
(gdy podana jest wartość "a" i punkt przez jaki przechodzi prosta)
y-\(\displaystyle{ y_{1}}\)=a(x-\(\displaystyle{ x_{1}}\))
II sposób
(gdy dane są 2 punkty przez które przechodzi prosta)
y-\(\displaystyle{ y_{1}}\)=\(\displaystyle{ y_{2}}\)-\(\displaystyle{ y_{1}}\)/\(\displaystyle{ x_{2}}\)-\(\displaystyle{ x_{1}}\)*(x-\(\displaystyle{ x_{1}}\))
I sposób
(gdy podana jest wartość "a" i punkt przez jaki przechodzi prosta)
y-\(\displaystyle{ y_{1}}\)=a(x-\(\displaystyle{ x_{1}}\))
II sposób
(gdy dane są 2 punkty przez które przechodzi prosta)
y-\(\displaystyle{ y_{1}}\)=\(\displaystyle{ y_{2}}\)-\(\displaystyle{ y_{1}}\)/\(\displaystyle{ x_{2}}\)-\(\displaystyle{ x_{1}}\)*(x-\(\displaystyle{ x_{1}}\))