Dwa zadania optymalizacyjne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
witek010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa zadania optymalizacyjne

Post autor: witek010 »

1. Dana jest rodzina trójkątów ABC spełniających warunki: \(\displaystyle{ A=(- \frac{7}{2},0) B=(a,0)}\) gdzie \(\displaystyle{ a (0;4)}\) wierzchołek C należy do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=4x-x^2}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC = 90}\) Wyznacz współrzędne wierzchołka C, dla którego pole trójkąta ABC jest największe.

2. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(-2,-1) i przecinającej ujemne półosie układu współrzędnych w takich punktach, których suma odległości od początku układu współrzędnych jest najmniejsza
ODPOWIEDZ