Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 maja 2008, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gvgjf
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB...
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB, gdzie A=(3,-1) i B=(-3,3). oblicz pole trójkąta ABC wiedząc że punkt C należy do prostej y=2x +8.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB...
Wsk. Zauważ że wysokość w trójkącie równoramiennym spada na środek podstawy. Tak więc środek \(\displaystyle{ |AB|=(0,1)}\)
Natomiast wysokość można policzyć ze wzoru na odległość punktu od danej prostej:
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax_0+By_0+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
Natomiast wysokość można policzyć ze wzoru na odległość punktu od danej prostej:
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax_0+By_0+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)