Dane są proste o równaniach 2x-y-3=0 i 2x-3y-7=0
a. zaznacz w prostokątnym układzie wspolrzednych na plaszczyznie kąt opisany układem nierówności \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-3 qslant 0 \\ 2x-3y-7 qslant 0 \end{cases}}\)
b. oblicz odległośc punktu przecięcia sie tych prostych od punktu S=(3;-8)
Głownie chodzi mi o podpunkt a. nie wiem jak narysowac te dwie proste.
kąt opisany ukladem nierownosci
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
kąt opisany ukladem nierownosci
do tej prostej wstawiasz np takie punkty.
za x wstawiamy 1 to y wychodzi -1, za x=0, y=-3, za x=-1, y=-5
Punkt 1 to (1,-1)
Punkt 2 to (0,-3)
Punkt 3 to (-1,-5)
łączysz i masz prostą
za x wstawiamy 1 to y wychodzi -1, za x=0, y=-3, za x=-1, y=-5
Punkt 1 to (1,-1)
Punkt 2 to (0,-3)
Punkt 3 to (-1,-5)
łączysz i masz prostą
kąt opisany ukladem nierownosci
Może głupie pytanie zadam, ale czy kąt opisany układem nierówności
2x-y-3 \(\displaystyle{ \le}\)0
2x-3y-7 \(\displaystyle{ \le}\)0
jest to kąt przecięcia się tych prostych?
2x-y-3 \(\displaystyle{ \le}\)0
2x-3y-7 \(\displaystyle{ \le}\)0
jest to kąt przecięcia się tych prostych?