Zbiór środków okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
minus_dwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 7 paź 2007, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zbiór środków okręgu

Post autor: minus_dwa »

Zadanie jest takie wyznacz zbiór środków okręgów stycznych do danej prostej k w danym pkt. A.
O jakie wyznaczanie środków tu chodzi?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Zbiór środków okręgu

Post autor: Szemek »

może Cię naprowadzi
minus_dwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 7 paź 2007, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zbiór środków okręgu

Post autor: minus_dwa »

No mam dwa okręgi połączone w jednym pkt. A wiem że przez ten pkt. przechodzi prosta k promienie ich sa prostopadłe do prostej. no i jaki mam zbiór wyznaczyć, wiem jeszcze, że odległość \(\displaystyle{ \left| O _{1}O _{2} \right| =r _{1}+r _{2}}\). To może tu chodzi o tą prostą \(\displaystyle{ \left| O _{1}O _{2} \right|}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Zbiór środków okręgu

Post autor: JankoS »

minus_dwa pisze:No mam dwa okręgi połączone w jednym pkt. A wiem że przez ten pkt. przechodzi prosta k promienie ich sa prostopadłe do prostej. no i jaki mam zbiór wyznaczyć, wiem jeszcze, że odległość \(\displaystyle{ \left| O _{1}O _{2} \right| =r _{1}+r _{2}}\). To może tu chodzi o tą prostą \(\displaystyle{ \left| O _{1}O _{2} \right|}\)
Nie dwa, tylko nieskończenie wiele (i promień każdego z nich jest prostopadły do k w A) i Kolega, prawie dobrze, napisał na jekiej prostej leżą te środki. Prawie dobrze, bo punkt A do tej prostej nie należy.
ODPOWIEDZ