zadanko z jednokładności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ziomek

zadanko z jednokładności

Post autor: ziomek »

Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś rozwiązać zadanko :

Obrazem punktu A w jednokładności względem punktu P jest punkt A'. Obrazem punktu B w tej samej jedokładności jest punkt B'. Znajdź współrzędne punktu P i skalę jednokładności.
A(1,1) A'(-1,1) B(1,4) B'(-1,8)
Z góry dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadanko z jednokładności

Post autor: Lady Tilly »

Srodek jednokładności to A=(a,b) i skala k. Korzystasz wówczas ze wzoru
x'=k(x-a)+a
y'=k(y-b)+b otrzymujesz układ równań trzypiętrowy:
-1=k(1-a)+a
1=k(1-b)+b
8=k(4-b)+b
Mam nadzieję, ze nie poplątałam korzystałam z tablic matematycznych i w ogóle jest już późno i chcę mi się spać. :lol:

[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 1:43 pm ]
Jeśli wyjdzie Ci sprzeczność to znaczy, że nie chodzi o tą samą jednokładność.
ODPOWIEDZ