równanie okręgu, równania prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
damiana01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

równanie okręgu, równania prostych

Post autor: damiana01 »

1. Napisz równanie okręgu do którego należą punkty: \(\displaystyle{ A=(0,5), \ B=(6,11), \ C(6,-1)}\)
2. Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) proste \(\displaystyle{ mx-(2m-3)y+3=0}\) oraz \(\displaystyle{ (2m+5)x+(m+6)y-6=0}\) są równoległe?
3. Przez punkt A =(3,1) poprowadzono styczną do okręgu\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-10y=0}\). Napisz równanie stycznej.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2008, o 14:00 przez damiana01, łącznie zmieniany 1 raz.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

równanie okręgu, równania prostych

Post autor: lorakesz »

damiana01 pisze:1. Napisz równanie okręgu do którego należa punkty: A=(0,5),B=(6,11),C(6,-1)
2. Dla jakich wartości parametru m proste mx-(2m-3)y+3=0 oraz (2m+5)x+(m+6)y-6=0 są równoległe?
3. Przez punkt A =(3,1) poprowadzono styczną do okręgu\(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\) -10y=0.Napisz równanie do stycznej.[/latex]
2.
\(\displaystyle{ A_1B_2-A_2B_1=0\\
m(m+6)+(2m-3)(2m+5)=-\\
m^2+6m+4m^2+10m-6m-15=0\\
m^2+2m-3=0\\
\Delta_m = 4+12=16\\
m_1=\frac{-2+4}{2}=1\\
m_1=\frac{-2-4}{2}=-3\\
m \{-3,1\}}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2008, o 15:44 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
damiana01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

równanie okręgu, równania prostych

Post autor: damiana01 »

i co dalej w drugim?
ODPOWIEDZ