zadanie z wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hasacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 25 gru 2006, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 2 razy

zadanie z wektorami

Post autor: hasacz »

Dane są wektory:
u=[6,-4]
z=[2,4] wyznaczyć wektor a=1/4u-z o początku w punkcie A(3,-2)
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

zadanie z wektorami

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \vec{u} = [1,5 ; -1]}\)
\(\displaystyle{ - \vec{z} = [-2 ; -4 ]}\)

Aby policzyc koniec wektora o poczatku
(3;-2) przesuwasz ten punkt o podane wyzej wektory, czyli:

\(\displaystyle{ (3+1,5-2 ; -2-1-4 )}\)
\(\displaystyle{ (2,5 ; -7)}\)

Teraz juz tylko do wzoru na wektor.
ODPOWIEDZ