wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc że..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tordek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 4 lis 2007, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc że..

Post autor: Tordek »

Zad.1

Dane są dwa wierzchołki trójkąta\(\displaystyle{ A=(-3 ; 5 ) , B=(4 ; -1)}\). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że leży on na prostej \(\displaystyle{ y=3x+2}\) i pole trójkąta jest równe \(\displaystyle{ P=12}\)


Bardzo bym prosił początkowo o sam wynik, ponieważ rozwiązałem kilka razy i nie zgadza mi sie z odpowiedzią którą do niego posiadam.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc że..

Post autor: JHN »

Odpowiedź
\(\displaystyle{ x_C=1\vee x_C=-{7\over9}}\)
jest zgodna z Twoja?
Pozdrawiam
Tordek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 4 lis 2007, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc że..

Post autor: Tordek »

nie , ale jest zgodna z odopowiedziami.

Co gorsza, nie moge znalezc mojej kartki z odpowiedziami, wiem tylko ze sprawdzalem to pozniej, "moje wyliczone punkty" paradoksalnie spelnialy wymogi zadania
tzn. lezaly oba na tej prostej i oba dawaly pole 12

ale skoro tak to policze jeszcze raz dziekuje bardzo.

ps. troche mi glupio, nie wiem jak to mozliwe, policzylem dzis i wyszło wszystko ok ;/
wczoraj liczylem to chyba z 5 razy;/ jeszcze raz dziekuje.
ODPOWIEDZ