styczne do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Asait
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lis 2006, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 3 razy

styczne do okręgu

Post autor: Asait »

Za zadanie mam odszukać równania stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2+6x-4y+7=0}\) przechodzące przez punkt \(\displaystyle{ A(-3,-4)}\)

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

styczne do okręgu

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ y=ax+b\\
-4=-3a+b\\
b=-4+3a\\
y=ax-4+3a\\}\)

podstawić do równania okręgu i \(\displaystyle{ \Delta=0}\)(styczna)
Z tego wyjdzie wartość parametru a, potem wrócisz do równania z a i x i wyjdzie prosta
ODPOWIEDZ