punkt a=(12,6) przeksztalcono w jednokladnosci o srodku S i skali k. znajdz wspolrzedne obrazu punktu A jezeli:
S=(4,8) k=2
S=(10,4) k= -3
jednokladnosc
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
jednokladnosc
Odpowiedz trochę mało "matematyczna", ale działa i jest łatwa w obliczeniach
a)
odległość od a do S to:
\(\displaystyle{ aS = [-8,2]}\)
A lezy 2 takie odległości za punktem S
\(\displaystyle{ S = (4,8)}\)
\(\displaystyle{ A = (4 -16 , 8 +4)}\)
\(\displaystyle{ A = (-12 , 12)}\)
b) odleglosc Sa to:
\(\displaystyle{ Sa = [2,2]}\)
\(\displaystyle{ A = (10 +6, 4+6)}\)
\(\displaystyle{ A= (16,10)}\)
a)
odległość od a do S to:
\(\displaystyle{ aS = [-8,2]}\)
A lezy 2 takie odległości za punktem S
\(\displaystyle{ S = (4,8)}\)
\(\displaystyle{ A = (4 -16 , 8 +4)}\)
\(\displaystyle{ A = (-12 , 12)}\)
b) odleglosc Sa to:
\(\displaystyle{ Sa = [2,2]}\)
\(\displaystyle{ A = (10 +6, 4+6)}\)
\(\displaystyle{ A= (16,10)}\)