tr rownoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
tr rownoramienny
punkty a=(0,-1) i b=(-2,1) naleza do okregu \(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}-2x-4y-5=0}\) Wyznacz wspolrzedne takiego punktu C należacego do okregu by trojkat ABC był trójkątem rownoramiennym o podstawie AB
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
tr rownoramienny
Okrąg o środku S(1;2) i \(\displaystyle{ r=\sqrt 10}\)
Równanie prostej A i B :\(\displaystyle{ y=-x-1}\)
Środek odcinka AB to punkt P(-1;0)
Piszemy prostą prostopadłą do wyznaczonej prostej przechodzącą przez punkt P: \(\displaystyle{ y=x+1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+1 \\ x^{2}+y ^{2}-2x-4y-5=0 \end{cases}}\)
Rozwiąż powinien z tego wyjść punkt przecięcia. Powinny być 2 takie punkty.
Równanie prostej A i B :\(\displaystyle{ y=-x-1}\)
Środek odcinka AB to punkt P(-1;0)
Piszemy prostą prostopadłą do wyznaczonej prostej przechodzącą przez punkt P: \(\displaystyle{ y=x+1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+1 \\ x^{2}+y ^{2}-2x-4y-5=0 \end{cases}}\)
Rozwiąż powinien z tego wyjść punkt przecięcia. Powinny być 2 takie punkty.