Bardzo proszę o podpowiedz od czego zacząc w takim zadaniu:
Oblicz obwód trójkata ABC, którego boki zawarte są w prostych:
y= -3
y= x+2
y= -6x+9
Nie mam pomysłu od czego liczenie rozpocząc...
Obwód trójkąta, którego boki zawarte są w prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bdg
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubowidz
- Pomógł: 6 razy
Obwód trójkąta, którego boki zawarte są w prostych.
Najpierw musisz wyznaczyć współrzędne punktów. Trzeba rozwiązać układy równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -3\\y= x+2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -3\\y= -6x+9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -6x+9\\y= x+2 \end{cases}}\)
A następnie ze wzoru obliczyć odległości tych punktów:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x _{1}- x_{2}) ^{2} + (y _{1}- y_{2}) ^{2} )}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x _{1} i x _{2}}\) to współrzędne poszczególnych punktów.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -3\\y= x+2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -3\\y= -6x+9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y= -6x+9\\y= x+2 \end{cases}}\)
A następnie ze wzoru obliczyć odległości tych punktów:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x _{1}- x_{2}) ^{2} + (y _{1}- y_{2}) ^{2} )}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x _{1} i x _{2}}\) to współrzędne poszczególnych punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Obwód trójkąta, którego boki zawarte są w prostych.
Po prostu znajdź punkty przecięcia tych prostych - wyjdą Ci trzy punkty i one beda wierzchołkami trójkąta, a jak będziesz miała wierzchołki trójkąta to pole obliczysz , np oblicz długośc jednego odcinka i z przeciwległego wierzchołka wyprowadź prosta przechodząca przez dany wierzchołek i prostopadła do wyznaczonego odcinka i w ten sposób obliczysz długośc wysokości
[ Dodano: 1 Maj 2008, 11:11 ]
a obwód masz obliczyć , to łatwiej bo tylko potrzebne Ci długości odcinków, któe potrafisz obliczyć mając dane wierzchołki
[ Dodano: 1 Maj 2008, 11:11 ]
a obwód masz obliczyć , to łatwiej bo tylko potrzebne Ci długości odcinków, któe potrafisz obliczyć mając dane wierzchołki
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bdg
- Podziękował: 1 raz
Obwód trójkąta, którego boki zawarte są w prostych.
No to już nie będzie mnie męczyć to, że zadanie leży odłogiem, dziękuję bardzo
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Obwód trójkąta, którego boki zawarte są w prostych.
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
Pozdrawiam