okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monika_204
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 17 sty 2008, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 10 razy

okrąg

Post autor: monika_204 »

Napisz równanie okręgu stycznego do osi y w punkcie \(\displaystyle{ A = (0, 2)}\) i przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ P = (4, 6)}\).
Wyznacz na okręgu takie punkty B i C, aby trójkąt ABC był równoboczny.[/latex]
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

okrąg

Post autor: kujdak »


wiemy że środek okręgu będzie leżał na prostej y=2 i będzie miał ws. (a,2)
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-2)^{2}=r^{2}}\)
odległość środka od osi Y równa się a czyli jest to również promień a=r
\(\displaystyle{ (x-r)^{2}+(y-2)^{2}=r^{2}\\
P=(4,6)\\
(4-r)^{2}+(6-2)^{2}=r^{2}}\)

rozwiążesz wyjdzie promień i równanie gotowe.
ODPOWIEDZ