Witam. Otóż mój problem wygląda tak: mamy sobie okrąg o środku "O" i promieniu "r". Od punktu "O" prowadzimy półprostą "k" (tak to się chyba nazywa) przechodzącą przez punkt "A", znajdujący się gdzieś: poza okręgiem, na okręgu lub w okręgu. Miejsce przecięcia się prostej "k" z okręgiem to punkt "B". Chciałbym teraz obliczyć współrzędne punktu "B" znając współrzędne punktów "O" i "A" oraz znając promień "r". Jak to zrobić?
Miał być obrazek ale nie mogę dawać linków
Z góry dziękuję za pomoc.
Obliczanie współrządnych punktów leżących na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubowidz
- Pomógł: 6 razy
Obliczanie współrządnych punktów leżących na okręgu
Najpierw musisz wyznaczyć równanie okręgu o środku O(a,b) i promieniu r:
\(\displaystyle{ (x-a) ^{2}+(y-b) ^{2}=r ^{2}}\)
Następnie wyznaczasz równanie tej prostej, musisz znać 2 punkty leżące na niej O(a,b) i A(c,d).
Rozwiązujesz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+b=y\\cx+d=y\end{cases}}\)
Kiedy masz już równanie prostej i okręgu podstawiasz je do układu i rozwiązujesz.
\(\displaystyle{ (x-a) ^{2}+(y-b) ^{2}=r ^{2}}\)
Następnie wyznaczasz równanie tej prostej, musisz znać 2 punkty leżące na niej O(a,b) i A(c,d).
Rozwiązujesz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+b=y\\cx+d=y\end{cases}}\)
Kiedy masz już równanie prostej i okręgu podstawiasz je do układu i rozwiązujesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie współrządnych punktów leżących na okręgu
Wybacz, nie rozumiem tego punktu. Mógłbyś to przedstawić z przykładowymi danymi?markos pisze: Następnie wyznaczasz równanie tej prostej, musisz znać 2 punkty leżące na niej O(a,b) i A(c,d).
Rozwiązujesz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+b=y\\cx+d=y\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubowidz
- Pomógł: 6 razy
Obliczanie współrządnych punktów leżących na okręgu
Przepraszam, źle to zapisałem. Powinno być tak:
O=(x _{1},y _{1}) A=(x _{2},y _{2})
Rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax _{1}+b=y _{1}\\ax _{2}+b=y _{2}\end{cases}}\)
Na przykład A=(1,3) O=(2,5)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=5\\a+b=3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2\\b=1\end{cases}}\)
Czyli prosta ma równanie:
\(\displaystyle{ y=2x+1}\)
O=(x _{1},y _{1}) A=(x _{2},y _{2})
Rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax _{1}+b=y _{1}\\ax _{2}+b=y _{2}\end{cases}}\)
Na przykład A=(1,3) O=(2,5)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=5\\a+b=3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2\\b=1\end{cases}}\)
Czyli prosta ma równanie:
\(\displaystyle{ y=2x+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 mar 2011, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Obliczanie współrządnych punktów leżących na okręgu
Witam
Próbuję identyczne zadanie rozwiązywać w C#, mianowicie:
Zadany jest manipulator z dwoma ramionami, pierwsze ramie ma podstawę w punkcie E a koniec w punkcie F, drugie ramie ma podstawe w punkcie F i koniec w punkcie G. Probuje napisac program symulujacy ruchy ramion tego manipulatora.
Wykombinowałem to tak że kliknięcie i przytrzymanie klawisza myszy na punkcie G spowoduje przesuwanie punktu G po okregu o srodku w F i promieniu FG. Jednak z układu równan okręgu i prostej przechodzacej przez punkt F i nowy punkt G wychodzi mi delta mniejsza od zera (rozwiazanie w dziedzinie liczb zespolonych). I sam juz nie wiem gdzie mam błąd czy w operowaniu typem double w C# czy w rozwiazywaniu rownania kwadratowego, prosiłbym o świeże spojrzenie na problem i podpowiedzi.
Załączam archiwum programu w C#. Rysunek z punktami ABCD to inne zadanie gdzie trzeba bylo wyznaczac polozenie punktu D na siecznej kata ABC w stalej odleglosci od punktu B.
... nkty-abc-d
Próbuję identyczne zadanie rozwiązywać w C#, mianowicie:
Zadany jest manipulator z dwoma ramionami, pierwsze ramie ma podstawę w punkcie E a koniec w punkcie F, drugie ramie ma podstawe w punkcie F i koniec w punkcie G. Probuje napisac program symulujacy ruchy ramion tego manipulatora.
Wykombinowałem to tak że kliknięcie i przytrzymanie klawisza myszy na punkcie G spowoduje przesuwanie punktu G po okregu o srodku w F i promieniu FG. Jednak z układu równan okręgu i prostej przechodzacej przez punkt F i nowy punkt G wychodzi mi delta mniejsza od zera (rozwiazanie w dziedzinie liczb zespolonych). I sam juz nie wiem gdzie mam błąd czy w operowaniu typem double w C# czy w rozwiazywaniu rownania kwadratowego, prosiłbym o świeże spojrzenie na problem i podpowiedzi.
Załączam archiwum programu w C#. Rysunek z punktami ABCD to inne zadanie gdzie trzeba bylo wyznaczac polozenie punktu D na siecznej kata ABC w stalej odleglosci od punktu B.
... nkty-abc-d