Witam, potrzebuję wzór na współczynnik kierunkowy a.
Szukałem w Internecie ale nigdzie nie było w takiej postaci w jakiej ja potrzebuję, tzn z wykorzystaniem współrzędnych dwóch punktów.
Wzór na współczynnik kierunkowy a
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wzór na współczynnik kierunkowy a
Jeśli założenia są spełnione (\(\displaystyle{ x_1 \ne x_2}\)) to:
\(\displaystyle{ y=ax+b \\
A=(x_1,y_1) \\
B=(x_2,y_2) \\
\begin{cases}
y_1=ax_1+b \\
y_2=ax_2+b \\
\end{cases} \\
y_1-y_2=a(x_1-x_2) \\
a=\frac{y_1-y_2}{x_1-x_2}}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b \\
A=(x_1,y_1) \\
B=(x_2,y_2) \\
\begin{cases}
y_1=ax_1+b \\
y_2=ax_2+b \\
\end{cases} \\
y_1-y_2=a(x_1-x_2) \\
a=\frac{y_1-y_2}{x_1-x_2}}\)
Wzór na współczynnik kierunkowy a
A taki wzór będzie dobry:
\(\displaystyle{ a=
\frac{y2-y1}{x2-x1}}\)
??
Znalazłem ten wzór w podręczniku od matematyki autorstwa R. Kaliny, T Szymańskiego i F. Linke
\(\displaystyle{ a=
\frac{y2-y1}{x2-x1}}\)
??
Znalazłem ten wzór w podręczniku od matematyki autorstwa R. Kaliny, T Szymańskiego i F. Linke