Mam taki problrm:
Mam obliczyć współrzędne śrkodka okręgu, mając tylko dwa punkty na okręgu i długość promienia. Jeżeli jest taka możliwość to proszę podać najłatwiejsze rozwiązanie.
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
powedzmy ze te punkty to \(\displaystyle{ (x_1, y_1)}\) i \(\displaystyle{ (x_2 , y_2)}\), a promien to \(\displaystyle{ r}\). wystarczy rozwiazac uklad rownan
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{cc} (x_1 - a)^2 + (y_2 - b)^2 = r^2 \\ (x_2 - a)^2 + (y_2 - b)^2 = r^2 \end{array}}\)
ze wzgledu na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). najlepiej odjac jedno od drugiego, wyznaczyc jedna ze zmiennych i wstawic do ktoregokolwiek z inicjalnych.
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{cc} (x_1 - a)^2 + (y_2 - b)^2 = r^2 \\ (x_2 - a)^2 + (y_2 - b)^2 = r^2 \end{array}}\)
ze wzgledu na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). najlepiej odjac jedno od drugiego, wyznaczyc jedna ze zmiennych i wstawic do ktoregokolwiek z inicjalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 wrz 2005, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
gdyby to było takie proste to bym nie pytał, szykam może gotowego wzoru, lub prostszej metody
i jeszcze coś chodzi i o wyprowadzenie tych wzorów na a i b , to ma być wzór uniwersalny
i jeszcze coś chodzi i o wyprowadzenie tych wzorów na a i b , to ma być wzór uniwersalny
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
no to co za problem rozwiazac uklad roznan przy pieciu parametrach? dalem ci wskazowke jak go liznac, mozesz go spokojnie sprowadzic do rownania krawdratowego z jedna zmiennna...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 wrz 2005, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
Ja ciebie rozumiem, ale ja potrzebuje wzoru uniwersalnego, czyli podstawi te dane i mam otrzymać wynik, Musze to wszystko liczyć na literkach a to nie jest takie proste, może jak spróbujesz to potem pisz. ( a jak twierdzisz że to proste to napisz mi wynik)
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
Jakie literki? prawie wszystko jest dane, to jest układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi (a i b). Zdaje mi się, że sam nie wiesz czego chcesz, gotowy wzór? Chyba cenniejsza jest informacja jak rozwiązać zadanie a nie do jakiego wzoru wstawić.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Problem z obliczeniem współżędnych środka okręgu
myslisz ze mi sie chce i ze na jakiegos jelenia trafiles? musisz tylko bardzo uwazac zeby sie w liczeniu nie jebnac i tyle. jak juz zrobisz to co ci powiedzialem to wystarczy podstawic do wzoru na miejsca zerowe trojmianu. widze, ze ty ewidentnie podchodzisz do tego na zasadzie "ojej, tyle literek, to bardzo trudne, ja na pewno tego nie zrobie niech to zrobi ktos madry". a ty zes tego nawet nie ruszyl. prawda jest taka, ze uklad rownan nie robi sie trudniejszy gdy przybywa w nim literek, tylko gdzy przybywa w nim zmiennych. zatem do roboty i nie marudz. to jest to zrobienia i to jest banalne. glownie przez to ze juz nie musisz nic myslec.