Dla jakich wartości parametru m okrąg jest styczny do prostej o równaniu x=4
\(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2} -2mx + 2m- 1 =0}\)
Przypominam o domykaniu klamer. Kasia
Okrąg, parametr i styczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Okrąg, parametr i styczna.
\(\displaystyle{ (x-m)^2+y^2=(m-1)^2}\)
Czyli środek to (m,0), a odległość od stycznej wynosi m-1. Czyli \(\displaystyle{ 0\pm (m-1)=4}\). Stąd \(\displaystyle{ m=5\vee m=-3}\)
Czyli środek to (m,0), a odległość od stycznej wynosi m-1. Czyli \(\displaystyle{ 0\pm (m-1)=4}\). Stąd \(\displaystyle{ m=5\vee m=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Okrąg, parametr i styczna.
Nie dziwie Ci sie ze nie rozumiesz, rozwizanie Kasi nie dosc ze jest niekompletne,to jest takze nieprawdziwe i bledne. Po pierwsze musisz wogole sobie zagwarantować ze jest to okrąg dlatego naszą dziedziną jest r>0. Nastepnie zaznacz sobie punkt styczności okregu z prostą. widac ze ma wspolrzedne np A(4,0) i teraz odleglosc SA=r, oczywiscie nie zapomnij ze w obliczeniach masz wartosci bezwzgledne Pozdrawiam