Mam problem z takim zadankiem:
w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są wierzchołki \(\displaystyle{ A(2,-3), B(5,1)}\) , równanie prostej zawierającej bok \(\displaystyle{ BC: x+2y-7=0}\) oraz równanie prostej zawierającej środkową \(\displaystyle{ AM}\) tego trójkąta: \(\displaystyle{ 5x-y-13=0}\). Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta prowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).
Równanie prostej zaiwerającej h trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hehe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równanie prostej zaiwerającej h trójkąta
1) Z układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-7=0 \\ 5x-y-13=0 \end{cases}}\)
znajdziesz współrzędne punktu M.
2) Korzystając z tego iż M jest środkiem odcinka BC znajdziesz współrzędne punktu C.
3) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A oraz B.
4) Napisz równanie prostej prostopadłej do AB (prosta z punktu 3)) i przechodzącej przez punkt C (znaleziony w 2)). Jest to szukana prosta.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-7=0 \\ 5x-y-13=0 \end{cases}}\)
znajdziesz współrzędne punktu M.
2) Korzystając z tego iż M jest środkiem odcinka BC znajdziesz współrzędne punktu C.
3) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A oraz B.
4) Napisz równanie prostej prostopadłej do AB (prosta z punktu 3)) i przechodzącej przez punkt C (znaleziony w 2)). Jest to szukana prosta.