Jak zrobić takie zadanie?
Rozpatrujemy wszystkie prostokąty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte są w osiach Ox i Oy układu współrzędnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem tych wierzchołków rozpatrywanych prostokątów, które nie leżą na żadnej z osi układu współrzędnych. Narysuj tę krzywą.
krzywa będąca zbiorem wierzchołków prostokątów...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
krzywa będąca zbiorem wierzchołków prostokątów...
bok przy OX - x
Bok przy OY- \(\displaystyle{ \frac{6}{x}}\)
Zatem Naszą krzywą będzie funkcja określona wzorem \(\displaystyle{ y=\frac{6}{x}}\)
dla x>0 ,bo boki są dodatnie
Bok przy OY- \(\displaystyle{ \frac{6}{x}}\)
Zatem Naszą krzywą będzie funkcja określona wzorem \(\displaystyle{ y=\frac{6}{x}}\)
dla x>0 ,bo boki są dodatnie