Wektory w rombie.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chasma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lut 2008, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 2 razy

Wektory w rombie.

Post autor: chasma »

Punkty A, B, C, D, spełniające warunki \(\displaystyle{ \vec{AB} =[4,-3]}\) i \(\displaystyle{ \vec{BC} =[0,5]}\) są wierzchołkami rombu ABCD. Punkt \(\displaystyle{ S=(0, \frac{3}{2} )}\)jest środkiem boku AD:
a) oblicz współrzędne wierzchołków rombu
b)wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten romb

I tak, oczywiście wiem, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{b}- x_{a} =4 \\ y _{b}- y_{a} =-3 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{c}- x_{b} =0 \\ y _{c}- y_{b} =5 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x _{a}+ x_{d}}{2}=0 \\ \frac{y _{a}+ y_{d}}{2}= \frac{3}{2} \end{cases}}\)

ale brakuje mi jeszcze jakiegoś równania żeby to wyliczyć...

Opinie typu "trudne" radzę sobie darować w temacie postu. Kasia
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 10:05 przez chasma, łącznie zmieniany 1 raz.
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

Wektory w rombie.

Post autor: aga92 »

Wskazówka:
Zauważ, że boki rombu są równoległe, czyli \(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{DC}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{BC} = \vec{AD}}\)
ODPOWIEDZ