Oblicz pole pierścienia kołowego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Arek Maciejak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole pierścienia kołowego

Post autor: Arek Maciejak »

Oblicz pole pierścienia kołowego o szerokości a wiedząc że długośc jego brzegu wynosi d . Dzieki z góry
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Oblicz pole pierścienia kołowego

Post autor: JankoS »

Arek Maciejak pisze:Oblicz pole pierścienia kołowego o szerokości a wiedząc że długośc jego brzegu wynosi d . Dzieki z góry
R - duży promień, r - mały promień
\(\displaystyle{ P=\pi(R ^{2}-r ^{2})=\pi(R+r)(R-r).}\)
Z danych zadania \(\displaystyle{ R-r=a \ i \ 2\pi(R+r)=d.}\)
Z drugiego \(\displaystyle{ R+r=\frac{d}{2\pi}.}\)
Podstawiam do wzoru na pole
\(\displaystyle{ P=\pi \frac{d}{2\pi} a=\frac{ad}{2}.}\)

9 grudzień
Do brzuszek04
Długość brzegu pierścienia to suma długości dwóch okręgów.
Dziwne jest pisać do kogośna PW a swoje zablokować.
ODPOWIEDZ