Witam. Muszę obliczyć pewne zadanie lecz jako że jestem nie za dobry z matematyki nie wiem jak się do niego zabrać. Oto jego treść:
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołku A(-3,-5) B(2,3) C(-1,6)
1. Napisz równanie wysokości poprowadzonej z wierzchołka C.
2. Napisz równanie środkowej odcinka AB.
3. Napisz równanie symetralnej odcinka AB.
4. Napisz równania boków tego trójkąta.
Jeszcze muszę obliczyć jego obwód ale to już wiem jak. Mam nadzieję że ktoś mi w tym pomoże, z góry dziękuję za pomoc.
Równanie środkowej i symetralnej odcinka AB
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie środkowej i symetralnej odcinka AB
1) prosta zawierająca wysokość poprowadzoną z wierzchołka C to prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez punkt C
2) prosta zawierająca środkową odcinka AB to prosta przechodząca przez środek odcinka AB i wierzchołek C
3) symetralna AB to prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez środek odcinka AB
4) proste AB, BC, AC
Warunek prostopadłości dla dwóch prostych \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) oraz \(\displaystyle{ l:y=cx+d}\):
\(\displaystyle{ k\perp l \iff a c = -1}\)
Jeśli punkt \(\displaystyle{ P(x_p,y_p)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) to spełniona jest równość \(\displaystyle{ y_p=a x_p + b}\)
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty \(\displaystyle{ M(x_m,y_m)}\) oraz \(\displaystyle{ N(x_n,y_n)}\) można wyznaczyć rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y_m=a x_m + b \\ y_n=a\cdot x_n+b \end{cases}}\)
2) prosta zawierająca środkową odcinka AB to prosta przechodząca przez środek odcinka AB i wierzchołek C
3) symetralna AB to prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez środek odcinka AB
4) proste AB, BC, AC
Warunek prostopadłości dla dwóch prostych \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) oraz \(\displaystyle{ l:y=cx+d}\):
\(\displaystyle{ k\perp l \iff a c = -1}\)
Jeśli punkt \(\displaystyle{ P(x_p,y_p)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) to spełniona jest równość \(\displaystyle{ y_p=a x_p + b}\)
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty \(\displaystyle{ M(x_m,y_m)}\) oraz \(\displaystyle{ N(x_n,y_n)}\) można wyznaczyć rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y_m=a x_m + b \\ y_n=a\cdot x_n+b \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GRW
- Podziękował: 1 raz
Równanie środkowej i symetralnej odcinka AB
Dzięki za szybką odpowiedź. Spróbuje to teraz ogarnąć. Jak będę miał jeszcze jakiś problem to napisze.