Wyznaczyć najmniejszą długość łamanej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wyznaczyć najmniejszą długość łamanej

Post autor: Tristan »

Dane są punkty A=(1,2) i B=(4,3). Na prostej o równaniu y=4 wyznaczyć punkty C tak, aby łamana ACB miała najmniejszą długość.

No i nie wiem jak to analitycznie zrobić:) W odpowiedzi jest wskazówka, by wyznaczyć obraz punktu B w symetrii względem prostej o równaniu y=4. Ale dlaczego własnie tak, jak do tego dojść? A może da się inaczej?:)
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Wyznaczyć najmniejszą długość łamanej

Post autor: Aura »

peretfe pisze:W odpowiedzi jest wskazówka, by wyznaczyć obraz punktu B w symetrii względem prostej o równaniu y=4. Ale dlaczego własnie tak, jak do tego dojść?
Jeśli B' jest punktem symetrycznym do punktu B, a punkt C jest przecięciem się prostej y=4 i odcinka AB', wtedy łamana ACB jest najkrótsza, bo punkty B', C i A są punktami współliniowymi, a odcinek CB jest symetryczny do odcinka CB' względem prostej y=4.

Mam nadzieję, że w miare przekonująco to wyjaśniłam...
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wyznaczyć najmniejszą długość łamanej

Post autor: Tristan »

dzięki, zrozumiałem tok myślenia i jest to dla mnie przekonujące:) ale... to zadanko maturalne i obawiam się, że na maturze nie wpadnę na taki, bądź co bądź, dla mnie - niekonwencjonalny pomysł, dlatego zastanawiam się, czy można to zrobić jeszcze inaczej? Tak czy inaczej dziękuję, bo pomogłaś:)
ODPOWIEDZ