problem z 2 zadaniami z analitycznej trapez oraz łamana

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jaworek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 mar 2006, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dream
Podziękował: 4 razy

problem z 2 zadaniami z analitycznej trapez oraz łamana

Post autor: jaworek »

witam serdecznie mam problemik z dwoma zadankami z analitycznej jeżeli ktoś mógłby pomóc będę wdzięczny

zadanie 1
Punkty: A=(1,3) B=(2,-2) C=(3,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD nie będącego równoległobokiem, w którym AB || CD

a)napisz równanie osi symetrii tego trapezu
b) oblicz pole tego trapezu
c)czy w ten trapez można wpisać okrąg.odpowiedz uzasadnij

zadanie 2
dane są punkty A= (0,0) B=(5,-2). Na prostej o równaniuy=3 wyznacz punkt C,tak aby łamana ACB miała najmniejszą długość
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

problem z 2 zadaniami z analitycznej trapez oraz łamana

Post autor: wb »

2.
Odbij symetrycznie punkt A=(0;0) względem prostej y=3 (oczywiście A'=(0;6)).

Znjdź równanie prostej przechodzącej przez A' oraz B.

Punkt wspólny powyższej prostej z prostą y=3 jest szukanym punktem C.
ODPOWIEDZ