czworokąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

czworokąt

Post autor: kaasik:) »

Punkty A=(0,3) B=(0,0) C=(-5,0) D=(x,3), gdzie x R są kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD. Wyznacz wartość x, dla której w czworokąt ABCD można wpisać okrąg.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

czworokąt

Post autor: fanch »

\(\displaystyle{ |AB|+|CD|=|AD|+|BC|}\)
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

czworokąt

Post autor: kaasik:) »

to ja wiem
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

czworokąt

Post autor: fanch »

w takim razie w czym problem, układasz równanie z 1 niewiadomą i je rozwiązujesz
wzór na długość odcinka chyba znasz.
ODPOWIEDZ