Trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bury1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Trójkąt

Post autor: bury1818 »

Punkty \(\displaystyle{ A=(-2,-2)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,1)}\) są wierzchołkami trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) , a punkt\(\displaystyle{ D=(0,1)}\) punktem przeciecia jego wysokości. Znajdź wspołrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)

Pisałam równania tych prostych, wysokosci ale nie wychodzi mi ten punkt tak jak w odpowiedziach:(
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trójkąt

Post autor: kujdak »

Piszemy równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B = \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x-1}\), następnie prosta prostopadła do prostej AB przechodząca przez punkt D \(\displaystyle{ y=-2x+1}\), następnie prosta przechodząca przez punkty B i D (y=1), następnie prosta prostopadła do prostej y=1 przechodząca przez punkt A - x=-2, teraz wystarczy zauważyć że te proste przecinają sie w punkcie (-2;5)
ODPOWIEDZ