Trójkąt i dwie wysokosci
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Trójkąt i dwie wysokosci
Dwie wysokości trójkata\(\displaystyle{ ABC}\) gdzie \(\displaystyle{ A=(-2,-3)}\) ,zawarte są w prostych o równaniach \(\displaystyle{ x-2=0}\) i \(\displaystyle{ 2x+3y-1=0}\). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
Trójkąt i dwie wysokosci
jak sobie narysujesz te równanie prostych oraz zaznaczysz punkt A to:
do prostej x=2 trzeba narysować prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt A (będzie to: y=-3) ta prosta y=-3 przetnie się z prostą podaną w zadaniu czyli 2x+3y-1=0 - ten punkt przecięcia jest punkt B naszego trójkąta.
Teraz piszemy równanie prostej prostopadłej do prostej 2x+3y-1=0 przechodzącej przez punkt A. Jeżeli wyznaczymy tą prostą i narysujemy, to przetnie się nam ona z prostą o równaniu x=2. Punkt przecięcia się obu prostych to punkt C naszego trójkąta.
Jeżeli coś jeszcze nie zrozumiałe to pisz pozdrawiam
do prostej x=2 trzeba narysować prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt A (będzie to: y=-3) ta prosta y=-3 przetnie się z prostą podaną w zadaniu czyli 2x+3y-1=0 - ten punkt przecięcia jest punkt B naszego trójkąta.
Teraz piszemy równanie prostej prostopadłej do prostej 2x+3y-1=0 przechodzącej przez punkt A. Jeżeli wyznaczymy tą prostą i narysujemy, to przetnie się nam ona z prostą o równaniu x=2. Punkt przecięcia się obu prostych to punkt C naszego trójkąta.
Jeżeli coś jeszcze nie zrozumiałe to pisz pozdrawiam