Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów (x,y), których współrzędne spełniają nierówność \(\displaystyle{ y^{2}+x^{2} qslant 2|x|y}\)
nie mam pojęcia jak to zrobić.
zbiór punktów
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
zbiór punktów
tak to widzę:
\(\displaystyle{ y^2-2|x|y+x^2 q 0 \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ y^2-2xy+x^2 q 0 \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ y^2+2xy+x^2 q 0 \end{cases} \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ (y-x)^2 q 0 \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ (y+x)^2 q 0 \end{cases} \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ y=x \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ y=-x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y^2-2|x|y+x^2 q 0 \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ y^2-2xy+x^2 q 0 \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ y^2+2xy+x^2 q 0 \end{cases} \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ (y-x)^2 q 0 \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ (y+x)^2 q 0 \end{cases} \\
\begin{cases} x\geq 0 \\ y=x \end{cases} \begin{cases} x < 0 \\ y=-x \end{cases}}\)