oblicz dlugość boku BC
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
oblicz dlugość boku BC
Punkty A,B,C są wierzchołkami trójkąta. Wiedząc, że wektor AB = [-6,3], wektor AC = [4,1], oblicz długość boku BC.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
oblicz dlugość boku BC
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-6,3]}\) \(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_{b}-x_{a};y_{b}-y_{a}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[4;1]}\) \(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_{c}-x_{a};y_{c}-y_{a}]}\)
1. \(\displaystyle{ x_{b}-x_{a}=-6}\)
2. \(\displaystyle{ y_{b}-y_{a}=3}\)
3. \(\displaystyle{ x_{c}-x_{a}=4}\)
4. \(\displaystyle{ y_{c}-y_{a}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{a}=6+x_{b}}\) wstawiamy do rownania 3
\(\displaystyle{ y_{a}=-3+y_{b}}\) wstawiamy do rownania 4
\(\displaystyle{ x_{c}-x_{b}=10}\)
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=0}\)
a mamy znalezc |BC|
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(x_{c}-x_{b})^{2}+(y_{c}-y_{b})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ |BC|=10}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[4;1]}\) \(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_{c}-x_{a};y_{c}-y_{a}]}\)
1. \(\displaystyle{ x_{b}-x_{a}=-6}\)
2. \(\displaystyle{ y_{b}-y_{a}=3}\)
3. \(\displaystyle{ x_{c}-x_{a}=4}\)
4. \(\displaystyle{ y_{c}-y_{a}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{a}=6+x_{b}}\) wstawiamy do rownania 3
\(\displaystyle{ y_{a}=-3+y_{b}}\) wstawiamy do rownania 4
\(\displaystyle{ x_{c}-x_{b}=10}\)
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=0}\)
a mamy znalezc |BC|
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(x_{c}-x_{b})^{2}+(y_{c}-y_{b})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ |BC|=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
oblicz dlugość boku BC
pomyliłem sie przy liczeniu.
zamiast
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=0}\) powinno byc:
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=-2}\)
wyjdzie tak jak rty mowisz. Pozdro.
zamiast
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=0}\) powinno byc:
\(\displaystyle{ y_{c}-y_{b}=-2}\)
wyjdzie tak jak rty mowisz. Pozdro.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
oblicz dlugość boku BC
ok DZIEKUJE A moglbys mi wytłumaczyć te działania z opisem ??
Xa = 6 + Xb wstawiamy do równania 3
Ya = -3 + Yb wstawiamy do równania 4
Nie wiem o co w tym zapisie chodzi i w które miejsca to podstawic ??
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 15:25 ]
Już wiem doszłam co do czego, wielkie dzieki
Xa = 6 + Xb wstawiamy do równania 3
Ya = -3 + Yb wstawiamy do równania 4
Nie wiem o co w tym zapisie chodzi i w które miejsca to podstawic ??
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 15:25 ]
Już wiem doszłam co do czego, wielkie dzieki