Jednokładność

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
$liwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 3 gru 2007, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Teresin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Jednokładność

Post autor: $liwa »

Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A=(-1, -2) oraz B=(3, 6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o dodatniej skali o środku S1=(-5,2), jak i w jednokładności ujemnej skali i środku S2=(3, 2).
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Jednokładność

Post autor: Szemek »

wskazówka
Jednokładność o skali \(\displaystyle{ k}\) i środku \(\displaystyle{ A(a,b)}\)
\(\displaystyle{ J_A^k(x,y)=(x',y')}\), gdzie \(\displaystyle{ \begin{cases} x'=k(x-a)+a \\ y'=k(y-b)+b \end{cases}}\)
$liwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 3 gru 2007, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Teresin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Jednokładność

Post autor: $liwa »

To wiem, ale to chyba za mało będzie jeszcze;/
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Jednokładność

Post autor: Szemek »

Wydaje mi się, że graficzną interpretacją zadania będzie poniższy rysunek.


\(\displaystyle{ J_{S_1}^{k_1}A = D_1 \iff J_{S_2}^{k_2}B = C_2 \\
J_{S_1}^{k_1}B= C_1 \iff J_{S_2}^{k_2}A = D_2}\)


Moim zdaniem obrazy punktów A i B leżą na przecięciach prostych (\(\displaystyle{ S_1B}\) i \(\displaystyle{ AS_2}\)) oraz (\(\displaystyle{ S_1A}\) i \(\displaystyle{ BS_2}\))
ODPOWIEDZ