Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: klapson »

Treść zadania jest taka:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór:
\(\displaystyle{ B = \lbrace (x, y): x R y R x|y| qslant 0 \rbrace}\)
I teraz nie wiem czy dobrze, ale piszę:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y qslant 0 \\ xy qslant 0 \end{cases} \begin{cases} y < 0 \\ -xy qslant 0 \end{cases}}\)

Teraz jak to zaznaczyć w układzie (o ile dobrze)? Jakby ktoś mógł bardzo bym prosił o rysunek, nawet w Paincie.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: Szemek »

Jeżeli \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{y\in R} |y|\geq 0}\) to \(\displaystyle{ x|y|\geq 0}\) dla \(\displaystyle{ x\geq 0}\)

rysunek ->
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: klapson »

Tak, to będzie półpłaszczyzna na prawo od x=o włącznie. Ale jeszcze chyba cała oś OX też się nadaje: bo na OX y=0 zawsze, czyli będzie:
\(\displaystyle{ x|0|\geq 0}\)
\(\displaystyle{ 0 q 0}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: Szemek »

Racja, gdy \(\displaystyle{ y=0}\) to \(\displaystyle{ x}\) może być dowolny.
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: klapson »

To mam jeszcze takie:
\(\displaystyle{ C = \lbrace (x, y): x \in R \wedge y \in R \wedge |x-1| > 1 \vee |y+2|>1 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ D = \lbrace (x, y): x \in R \wedge y \in R \wedge |x|+|y| = 1 \rbrace}\)

W C zostały mi warunki, ale nie wiem czy dobre:
\(\displaystyle{ x>2 x-1 v y=1+x y=x-1 y=-x-1}\)
znowu powstał kwadracik, tym razem z bokami, pod kątem 45stp, o współrzędnych: (-1, 0), (0, 1), (1, 0), (0, -1). Co tutaj zakreślić, zaznaczyć?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Zaznaczanie zbioru w układzie współrzędnych

Post autor: Szemek »

Tak to widzę:

\(\displaystyle{ C}\) w tym przypadku do wykresu nie należy cały kwadrat, tj. boki i jego wnętrze - cała resta należy do wykresu, ponieważ to jest suma tych dwóch nierówności.

\(\displaystyle{ D}\) - boki kwadratu będą rozwiązaniem
ODPOWIEDZ