proste rownolegle
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
proste rownolegle
Wykaż, że styczne do wykresu funkcji f danej wzorem \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x}}\) poprowadzone w pkt. \(\displaystyle{ P_1=(1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ P_2=(-1,-2)}\) są równoległe.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2008, o 09:50 przez Mariannn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
proste rownolegle
\(\displaystyle{ f'(x) ...\\
f'(x_{1})=...=a\\
y=ax+b}\)
- z tego b wyznaczasz
tak samo z 2 punktem, aby proste były równoległe to współczynniki a muszą być takie same
f'(x_{1})=...=a\\
y=ax+b}\)
- z tego b wyznaczasz
tak samo z 2 punktem, aby proste były równoległe to współczynniki a muszą być takie same
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
proste rownolegle
takk tylko ze ja nie mam pochodnych. nie da sie tego zadania policzyc bez pochodnych?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
proste rownolegle
Rozwiązanie bez pochodnej:
Niech prosta \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) będzie styczną do wykresu \(\displaystyle{ y=\frac{2}{x}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P_1(1,2)}\)
\(\displaystyle{ P_1 k \\
2=a+b \\
b=2-a \\
k:y=ax-a+2}\)
\(\displaystyle{ x\neq 0 \\
\begin{cases} y=ax-a+2 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax-a+2=\frac{2}{x} \qquad |\cdot x, \ x\neq 0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax^2+(-a+2)x-2=0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\Delta = 0 \\
(-a+2)^2+8a=0 \\
a^2-4a+4+8a=0 \\
a^2+4a+4=0 \\
(a+2)^2=0 \\
a=-2}\)
\(\displaystyle{ k:y=-2x+4}\)
Niech prosta \(\displaystyle{ l:y=ax+b}\) będzie styczną do wykresu \(\displaystyle{ y=\frac{2}{x}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P_2(-1,-2)}\)
\(\displaystyle{ P_2 l \\
-2=-a+b \\
b=-2+a \\
l:y=ax+a-2}\)
\(\displaystyle{ x\neq 0 \\
\begin{cases} y=ax+a-2 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax+a-2=\frac{2}{x} \qquad |\cdot x, \ x\neq 0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax^2+(a-2)x-2=0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\Delta = 0 \\
(a-2)^2+8a=0 \\
a^2-4a+4+8a=0 \\
a^2+4a+4=0 \\
(a+2)^2=0 \\
a=-2}\)
\(\displaystyle{ l:y=-2x-4}\)
[ Dodano: 13 Kwietnia 2008, 10:30 ]
Współczynniki kierunkowe prostych są równe, więc proste są równoległe.
Niech prosta \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\) będzie styczną do wykresu \(\displaystyle{ y=\frac{2}{x}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P_1(1,2)}\)
\(\displaystyle{ P_1 k \\
2=a+b \\
b=2-a \\
k:y=ax-a+2}\)
\(\displaystyle{ x\neq 0 \\
\begin{cases} y=ax-a+2 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax-a+2=\frac{2}{x} \qquad |\cdot x, \ x\neq 0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax^2+(-a+2)x-2=0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\Delta = 0 \\
(-a+2)^2+8a=0 \\
a^2-4a+4+8a=0 \\
a^2+4a+4=0 \\
(a+2)^2=0 \\
a=-2}\)
\(\displaystyle{ k:y=-2x+4}\)
Niech prosta \(\displaystyle{ l:y=ax+b}\) będzie styczną do wykresu \(\displaystyle{ y=\frac{2}{x}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P_2(-1,-2)}\)
\(\displaystyle{ P_2 l \\
-2=-a+b \\
b=-2+a \\
l:y=ax+a-2}\)
\(\displaystyle{ x\neq 0 \\
\begin{cases} y=ax+a-2 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax+a-2=\frac{2}{x} \qquad |\cdot x, \ x\neq 0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} ax^2+(a-2)x-2=0 \\ y=\frac{2}{x} \end{cases} \\
\Delta = 0 \\
(a-2)^2+8a=0 \\
a^2-4a+4+8a=0 \\
a^2+4a+4=0 \\
(a+2)^2=0 \\
a=-2}\)
\(\displaystyle{ l:y=-2x-4}\)
[ Dodano: 13 Kwietnia 2008, 10:30 ]
Współczynniki kierunkowe prostych są równe, więc proste są równoległe.