Nie mogę zrozumieć treści polecenia - krótko mówiąc - co mam zrobić?
"Dane są punkty A i B. Wyznacz równanie krzywej, utworzonej przez wszystkie punkty płaszczyzny, których odległość od punkty A jest 2 razy większa od odległości od punktu B. Jaką figurę opisuje krzywa?"
Dopiero zaczniemy na szybcika w szkole robić przed maturą geometrię analityczną, a rozwiązuję przykładowe zadania z matury i nie mogę sobie poradzić z tym powyższym.
Równanie krzywej utworzonej przez punkty płaszczyzny
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Równanie krzywej utworzonej przez punkty płaszczyzny
masz dane punkty \(\displaystyle{ A(x_{a},y_{a})}\) i \(\displaystyle{ B(x_{b},y_{b})}\) , wezmy sobie jakis punkt \(\displaystyle{ C(x,y)}\) i mamy:
\(\displaystyle{ |AC|=2|BC|}\)
i wystarczy ze rozwiązesz równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_{a}-x)^2+(y_{a}-y)^2}=2\sqrt{(x_{b}-x)^2+(y_{b}-y)^2}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=2|BC|}\)
i wystarczy ze rozwiązesz równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_{a}-x)^2+(y_{a}-y)^2}=2\sqrt{(x_{b}-x)^2+(y_{b}-y)^2}}\)