Z okręgiem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
minus_dwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 7 paź 2007, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Z okręgiem

Post autor: minus_dwa »

Treść, napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(2;0) i stycznego do obu osi układu współrzędnych.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Z okręgiem

Post autor: soku11 »

Przeciez odrazu z rysunku wszystko widac:
\(\displaystyle{ r=2\ \ S=(2,2)\\
(x-2)^2+(y-2)^2=4}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ