Styczne
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Styczne
\(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-3)^{2}=2^{2}}\)
Szukana prosta niech ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Jedną informację bierzesz z tego, iż szukana prosta przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ 2,-1}\). Drugą ze wzoru na odległość punktu od prostej (szukana prosta jest odległa o \(\displaystyle{ 2}\) od punktu \(\displaystyle{ 4,3}\)) \(\displaystyle{ d=\frac{ ft| Ap+Bq+C\right| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}} }}\) , gdzie p,q są współrzędnymi środka okręgu.
Szukana prosta niech ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Jedną informację bierzesz z tego, iż szukana prosta przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ 2,-1}\). Drugą ze wzoru na odległość punktu od prostej (szukana prosta jest odległa o \(\displaystyle{ 2}\) od punktu \(\displaystyle{ 4,3}\)) \(\displaystyle{ d=\frac{ ft| Ap+Bq+C\right| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}} }}\) , gdzie p,q są współrzędnymi środka okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Styczne
Yhym więc mam coś takiego:
2A-B+C=0
oraz
\(\displaystyle{ 2= \frac{|4A+3B+C|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
No i mam 3 niewiadome i nie wiem co dalej zrobić ;/ mógłbyś troszkę bardziej mnie nakierować
2A-B+C=0
oraz
\(\displaystyle{ 2= \frac{|4A+3B+C|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
No i mam 3 niewiadome i nie wiem co dalej zrobić ;/ mógłbyś troszkę bardziej mnie nakierować
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Styczne
Z pierwszego równania masz \(\displaystyle{ C=B-2A}\). Podstawiając do drugiego równania otrzymujemy:wojtek6214 pisze:Yhym więc mam coś takiego:
2A-B+C=0
oraz
\(\displaystyle{ 2= \frac{|4A+3B+C|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
No i mam 3 niewiadome i nie wiem co dalej zrobić ;/ mógłbyś troszkę bardziej mnie nakierować
\(\displaystyle{ 2= \frac{|4A+3B+B-2A|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{A ^{2}+B ^{2}}=|2A+4B|}\)
\(\displaystyle{ 4A^{2}+4B^{2}=4A^{2}+16AB+16B^{2}}\)
\(\displaystyle{ B(12B+16A)=0}\)
Teraz 2 przypadki:
1) \(\displaystyle{ B=0 C=-2A}\)
Zatem nasz prosta ma postać:
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ Ax-2A=0}\)
\(\displaystyle{ x-2=0}\)
2) \(\displaystyle{ B=-\frac{4}{3}A C=-\frac{10}{3}A}\)
Wówczas nasza prosta ma postać:
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ Ax-\frac{4}{3}Ay-\frac{10}{3}A=0}\)
\(\displaystyle{ 3x-4y-10=0}\)