Okręg
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Okręg
Wyznacz współrzędne środka okręgu stycznego do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y= \sqrt{3} x -2-2 \sqrt{3}}\) i jednocześnie stycznego do dodatnich półosi układu współrzędnych.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Okręg
Zgodnie z treścią zadania okrąg będzie miał równanie:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-a)^2=a^2}\)
Teraz wystarczy przyjrzeć się kiedy prosta i okrąg będą miały jeden punkt wspólny tzn.:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-a)^2+(y-a)^2=a^2 \\ y= \sqrt{3} x -2-2 \sqrt{3} \end{cases}}\)
Podstawić do pierwszego równania y z drugiego i wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\), tak by delta była równa zero.
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-a)^2=a^2}\)
Teraz wystarczy przyjrzeć się kiedy prosta i okrąg będą miały jeden punkt wspólny tzn.:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-a)^2+(y-a)^2=a^2 \\ y= \sqrt{3} x -2-2 \sqrt{3} \end{cases}}\)
Podstawić do pierwszego równania y z drugiego i wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\), tak by delta była równa zero.