rownanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pioonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta

rownanie prostej

Post autor: pioonek »

podstawa AB trojkata rownoramiennego ABC zawarta jest w prostej x+y+1=0. Ramie BC zawiera sie w prostej 2x-y-1=0. Wyznacz rownanie prostej k zawierajacej ramie AC wiedzac ze pkt P=(-4,0) nalezy do prostej k.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

rownanie prostej

Post autor: Kartezjusz »

Wzkazówka:Rysunek powinien bardzo pomóc(drugie ramię przetnie się
z podstawą pierwszym ramieniem i punktem (-4,0)
ODPOWIEDZ