Czesc!
Mam pewne zadanie do rozwiazania. Oto tresc:
W trapezie o podstawach AB i CD dane sa punkty A=(-4,-2), C=(6,-1), D=(2,1). Wyznacz rownanie prostej AB.
Prosze o pomoc!
Wyznacz rownanie prostej
Wyznacz rownanie prostej
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2008, o 22:50 przez Frauzek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznacz rownanie prostej
\(\displaystyle{ C(6,-1) \ \ D(2,1) \\
CD: y=ax+b \\
\begin{cases} -1=6a+b \\ 1=2a+b \end{cases} \\
\begin{cases} -2=4a \\ b=-1-6a \end{cases} \\
\begin{cases} a=-\frac{1}{2} \\ b=2 \end{cases} \\
CD: y=-\frac{1}{2}x+2 \\
AB: y=ax+b \\
AB \parallel CD \iff a=-\frac{1}{2} \\
AB: y=-\frac{1}{2}x+b \\
A\in AB \\
-2 = -\frac{1}{2} (-4) + b \\
b=-4 \\
AB: y=-\frac{1}{2}x-4}\)
CD: y=ax+b \\
\begin{cases} -1=6a+b \\ 1=2a+b \end{cases} \\
\begin{cases} -2=4a \\ b=-1-6a \end{cases} \\
\begin{cases} a=-\frac{1}{2} \\ b=2 \end{cases} \\
CD: y=-\frac{1}{2}x+2 \\
AB: y=ax+b \\
AB \parallel CD \iff a=-\frac{1}{2} \\
AB: y=-\frac{1}{2}x+b \\
A\in AB \\
-2 = -\frac{1}{2} (-4) + b \\
b=-4 \\
AB: y=-\frac{1}{2}x-4}\)