napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

napisz równanie okręgu

Post autor: dwdmp »

Napisz równanie okręgu przechodzi on przez punkty: A=(1,2) i B=(-7,2), a jego środek należy do prostej \(\displaystyle{ k: 2x-y+4=0}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

napisz równanie okręgu

Post autor: Szemek »

wskazówka:
- środek okręgu leży na przecięciu symetralnej cięciwy AB i podanej prostej
- |AS|=r
ODPOWIEDZ