napisz równanie okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

napisz równanie okręgów

Post autor: dwdmp »

Napisz równianie okręgu wiedząc, że punkt s=(2,-3) jest środkiem okręgu a punkt A=(1,-1) należy do niego.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

napisz równanie okręgów

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ |AS|=\sqrt{(2-1)^2+(-3+1)^2} \\
|AS|=\sqrt{1+4} \\
|AS|=\sqrt{5} \\
r=|AS| \\
o(S,r): (x-2)^2+(y+3)^2=5}\)
ODPOWIEDZ