Oblicz pole i obwód kwadrata ktorego przekątną jest odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-rd
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole i obwód kwadrata ktorego przekątną jest odcinek
Oblicz pole i obwód kwadrata ktorego przekątną jest odcinek AC, gdzie A(2,4) i C(6,-2)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Oblicz pole i obwód kwadrata ktorego przekątną jest odcinek
\(\displaystyle{ |AC|=\sqrt{(6-2)^2+(-2-4)^2} \\
|AC|=\sqrt{16+36} \\
|AC|=\sqrt{52} \\
|AC|=\sqrt{26} \sqrt{2} \\
|AC|=2\sqrt{13} \\
P=\frac{|AC|^2}{2} \\
P=26 \\
|AC|=a\sqrt{2} \\
\sqrt{26} \sqrt{2} = a\sqrt{2} \\
a=\sqrt{26} \\
L=4a=4\sqrt{26}}\)
|AC|=\sqrt{16+36} \\
|AC|=\sqrt{52} \\
|AC|=\sqrt{26} \sqrt{2} \\
|AC|=2\sqrt{13} \\
P=\frac{|AC|^2}{2} \\
P=26 \\
|AC|=a\sqrt{2} \\
\sqrt{26} \sqrt{2} = a\sqrt{2} \\
a=\sqrt{26} \\
L=4a=4\sqrt{26}}\)