Podaj równanie okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
thugpain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 cze 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rbk
Podziękował: 8 razy

Podaj równanie okręgu.

Post autor: thugpain »

Punkty \(\displaystyle{ A \ = \ (2,3)}\), \(\displaystyle{ B \ = \ (-4,5)}\) należą do okręgu O. Pole tego koła wyznaczonego przez ten okrąg wynosi \(\displaystyle{ 10\Pi}\). Podaj równanie tego okręgu.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Podaj równanie okręgu.

Post autor: JankoS »

thugpain pisze:Punkty \(\displaystyle{ A \ = \ (2,3)}\), \(\displaystyle{ B \ = \ (-4,5)}\) należą do okręgu O. Pole tego koła wyznaczonego przez ten okrąg wynosi \(\displaystyle{ 10\Pi}\). Podaj równanie tego okręgu.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (x-2) ^{2} +(y-3) ^{2}=r ^{2}\\(x+4) ^{2}+( y-5) ^{2} =r ^{2} \\\pi r ^{2} =10\pi \end{array}.}\)
Oczywiście r>0.
Awatar użytkownika
thugpain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 cze 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rbk
Podziękował: 8 razy

Podaj równanie okręgu.

Post autor: thugpain »

OK. Dzięki, zamykam.
ODPOWIEDZ