Wyznacz równanie okręgu.
- thugpain
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 cze 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rbk
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz równanie okręgu.
Dana jest prosta \(\displaystyle{ y \ = \-x \ + \ 2}\) i punkt \(\displaystyle{ S \ = \ (1,-2)}\). Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie S, stycznego do tej prostej.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wyznacz równanie okręgu.
Krok 1
Wyznacz prosta \(\displaystyle{ l}\)prostopadla do prostej \(\displaystyle{ k: y=x+2}\) przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ S(1,-2)}\)
Krok 2
Otrzymasz rownanie prostej \(\displaystyle{ l}\). Nastepnie nalezy wzynaczyc punkt \(\displaystyle{ A}\) przeciecia sie dwoch prostych \(\displaystyle{ l,k}\)
Krok 3
Szukany promien \(\displaystyle{ r}\) okregu o srodku \(\displaystyle{ S(1,-2)}\) bedzie mial wartosc:
\(\displaystyle{ r=|AS|}\)
Wyznacz prosta \(\displaystyle{ l}\)prostopadla do prostej \(\displaystyle{ k: y=x+2}\) przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ S(1,-2)}\)
Krok 2
Otrzymasz rownanie prostej \(\displaystyle{ l}\). Nastepnie nalezy wzynaczyc punkt \(\displaystyle{ A}\) przeciecia sie dwoch prostych \(\displaystyle{ l,k}\)
Krok 3
Szukany promien \(\displaystyle{ r}\) okregu o srodku \(\displaystyle{ S(1,-2)}\) bedzie mial wartosc:
\(\displaystyle{ r=|AS|}\)