Sprawdź, że prosta...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

Sprawdź, że prosta...

Post autor: dyskalkulik »

Dane są wierzchołki \(\displaystyle{ A=(-2,3)}\) i \(\displaystyle{ C=(2,5)}\) trójkąta ABC oraz środek boku \(\displaystyle{ CB:D=(3,1)}\). Sprawdź, że prosta, w której zawarty jest bok AB, jest nachylona do osi OX pod kątem \(\displaystyle{ 135^{o}}\).

Dziękuje za wszelką okazaną pomoc. Pozdrawiam.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Sprawdź, że prosta...

Post autor: Kartezjusz »

Wzsazówka:
1.Wyliczasz bok b z równania środka odcinka
2.Mając współrzędne punktów A i B wyliczasz równanie prostej.
3.Sprawdzasz czy współczynnik kierunkowy jest równy -1
ODPOWIEDZ