Wielobok wpisany w kulę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Yarko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 sie 2005, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Wielobok wpisany w kulę

Post autor: Yarko »

Jest problem do rozwiązania (w trzech wersjach) odnośnie wieloboka zdefiniowanego w ten sposób, że jest to wielobok wpisany w sferę N wymiarową i odległości między wybranym wierzchołkiem a każdym innym wierzchołkiem jest jednakowa. Dla przykładu dla N=2 takim wielobokiem jest trójkąt równoboczny, dla N=3 jest nim czworościan, dla N=4 jest nim


Wersja 1:
Należy znaleźć współżędne wierzchołków wieloboka foremnego wpisanego w sferę o zadanym promieniu r w przestrzeni N wymiarowej znając współrzędne środka sfery.

Wersja 2:
Należy znaleźć współrzędne środka sfery o promieniu r, w którą wpisany jest wielobok foremny o podanych współżędnych wierzchołków w przestrzeni N wymiarowej.

Wersja 3:
Jaka jest zależność między odlęgłością między sąsiednimi wierzchołkami opisywanego wieloboka foremnego a promieniem sfery, w którą wpisany jest ten wielobok w przestrzeni N wymiarowej?
Awatar użytkownika
blinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leluchowo
Pomógł: 2 razy

Wielobok wpisany w kulę

Post autor: blinx »

Najłatwiej analitycznie rozwiązywać w przestrzeni 2-wymiarowej i 3-wymiarowej jest to jeszcze przynajmniej mozliwe do wyobrazenia i narysowania. Z tego pewne zalezności można przenieść na pozostałe wymiar o ile się da. Choć szczerze mówiąc nie mam konkretnego pomysłu. Chyba żeby rozwazać to z takiego punktu widzenia: odpowiednie wierzchołki danego wieloboku są oparte na okręgu bedącym częścią płaszczyzny przecinającej sferę.
Yarko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 sie 2005, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Wielobok wpisany w kulę

Post autor: Yarko »

blinx pisze:Najłatwiej analitycznie rozwiązywać w przestrzeni 2-wymiarowej i 3-wymiarowej jest to jeszcze przynajmniej mozliwe do wyobrazenia i narysowania. Z tego pewne zalezności można przenieść na pozostałe wymiar o ile się da.
Zrobiłem tak. Udało się. Dzięki
ODPOWIEDZ