Wartość parametru m.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

Wartość parametru m.

Post autor: dyskalkulik »

Dla jakich wartości parametru m punktu \(\displaystyle{ A=( ft|m-1\right|,8)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ y=4x-8}\)?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Wartość parametru m.

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ f(x)=4x-8}\) aby A nalezało do prostej o tym równaniu musi zachodzić warunek:\(\displaystyle{ f(x)=8 x=|m-1|}\) Zatem:
\(\displaystyle{ 8=4|m-1|-8\\
4=|m-1| \iff m=5 m=-3}\)
Awatar użytkownika
shakalmode
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 29 mar 2008, o 23:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Pomógł: 4 razy

Wartość parametru m.

Post autor: shakalmode »

Aby punkt A leżał na prostej to po prostu podstawiasz jego współrzedne do równania prostej, więc do równania za \(\displaystyle{ x}\) wstawiasz \(\displaystyle{ |m-1|}\) a za \(\displaystyle{ y}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 8}\).
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

Wartość parametru m.

Post autor: dyskalkulik »

Justka , shakalmode, wielkie dzięki. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ