Kolejna elipsa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
husky11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta

Kolejna elipsa

Post autor: husky11 »

Dana jest elipsa \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}}\) + \(\displaystyle{ \frac{y^2}{b^2}}\)=1 i prosta Ax+By+C=0, B\(\displaystyle{ \neq}\)0. Znaleźć warunek na to, że

1. elipsa jest rozłączna z prostą,
2. elipsa ma 1 punkt wspólny z prostą,
3. elipsa ma 2 punkty wspólne z prostą.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kolejna elipsa

Post autor: JankoS »

husky11 pisze:Dana jest elipsa \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}}\) + \(\displaystyle{ \frac{y^2}{b^2}}\)=1 i prosta Ax+By+C=0, B\(\displaystyle{ \neq}\)0. Znaleźć warunek na to, że

1. elipsa jest rozłączna z prostą,
2. elipsa ma 1 punkt wspólny z prostą,
3. elipsa ma 2 punkty wspólne z prostą.
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\\y=Ax+By+C\end{cases}}\)
ma
a) 0 rozwiązań, b) jedno rozwiązanie, c) dwa rozwiązania.
ODPOWIEDZ