znajdź równanie stycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
znajdź równanie stycznej
Oblicz pochodną - masz współczynnik kierunkowy stycznej. Później dobierz tak wyraz wolny, aby przechodziła ona przez dany punkt.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
znajdź równanie stycznej
Chyba taknależy znaleźć takie a (jest to współczynnik kierunkowy szukanej stycznej y=ax+b), dla któregp układkoreczek pisze:czy to zadanie można obliczyć nie używając pochodnej?
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-1=a(x-1)\\y=\frac{3x-4}{x-2}\end{cases}}\)
ma jedno rozwiązanie.
Wyraz wolny b=f(1).