Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
coyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sochaczew
Podziękował: 1 raz

Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Post autor: coyte »

Oto zadanie, jest raczej proste.. tyle ze jestem beztalenciem matematycznym

mamy rownoleglobok ABCD. Punkt M jest srodkiem boku CD [tego na górze]. Jaka cześć pola rownolegloboku stanowi pole trojkata AbN, gdzie N jest punktem przeciecia sie rpzekatnej DB i prostej AM?

Dziekuje bardzo za każdą ewentualnąpomoc. Mam nadzieje że do dobrego działu wstawiłem to zadanie.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Post autor: tkrass »

to łatwe z talesa. moim zdaniem będzie 5/8

[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 14:54 ]
tzn 3/8
coyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sochaczew
Podziękował: 1 raz

Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Post autor: coyte »

a mógłbys to jakos rozpisać? byłbym ogromnie wdzięczny
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Post autor: tkrass »

po I pole trójkąta DCB=polu trójkąta DAB. Pole trójkąta ABN jest więc równe 1/2 pola całości minus ADN. z talesa \(\displaystyle{ \frac{DM}{AB} = \frac{DN}{NB}}\). czyli DN=x i NB=2x. w takim razie ich pola są jak 1/4. stąd już pole ANB to 3/8 calości
coyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sochaczew
Podziękował: 1 raz

Równoległobok, raczej proste dla znających temat

Post autor: coyte »

Dzieki wielkie sam dzieki wikipedii doszedłem do czesci rozwiązania
pozdrawiam!
ODPOWIEDZ